ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑ

κριτήριο αξιολόγησης

ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑ

ΚΕΙΜΕΝΟ

                              Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ Η ΕΝΩΜΕΝΗ ΕΥΡΩΠΗ

Είμαστε από τους αρχαίους χρόνους μια χώρα φτωχή, που μόλις τώρα, χάρη στην τεχνική πρόοδο μεταμορφώνεται σε γη ικανή να θρέψει όλους τους Έλληνες, και που με βήματα σταθερά αρχίζει να προχωρεί προς την ευφορία και την ευημερία, έτσι που σύντομα, αν πράξουμε το χρέος μας, θα μας φθονήσουν πολλοί λαοί.

Αλλά δυσκολίες και σήμερα υπάρχουν πολλές. Τις ζει και η δική μας η γενιά. Και, όμως, παρά το βάρος αυτών των μειονεκτημάτων, φορτωμένοι με όλα τα ψυχολογικά ελαττώματα που συνυφαίνονται με τις αρετές μας, πορευτήκαμε, επιζήσαμε, μεγαλώσαμε και σήμερα μπαίνουμε σε μια νέα ιστορικής σημασίας φάση, που θα μας επιτρέψει ασφαλέστερα από εξωτερικούς κινδύνους να επιδοθούμε στα έργα πολιτισμού και ειρήνης, που υπήρξαν ανέκαθεν ο στόχος και η φιλοδοξία του ελληνικού έθνους, και που πλουσιότερα θα καρποφορήσουν από δω και πέρα μέσα στην ομόλογη οικογένεια του ευρωπαϊκού κόσμου.

Η Ελλάδα, ενώ γίνεται από δω και πέρα ένα στοιχείο μιας μεγαλύτερης πολιτικής και οικονομικής κοινότητας, δεν πρόκειται να αφομοιωθεί, να χάσει την ιδιοτυπία της και την εθνική, την πνευματική της προσωπικότητα. Απεναντίας, η διατήρηση αυτής της ξεχωριστής προσωπικότητας, της ιδιαίτερης μορφής που έχει και στην οικονομία και στην πολιτική και στην πνευματική ζωή, αυτή αποτελεί την πολύτιμη συμβολή που ζητάει από αυτήν η Ενωμένη Ευρώπη. Και αυτήν πρέπει να αναπτύξει στο ευρύ πεδίο, όπου από δω και πέρα θα μπορεί ανώτερα να κινηθεί και να δράσει.

Η στενότερη σύνδεση της Ελλάδας με τη δυτική Ευρώπη επιβάλλει αφενός μεν μια βαθύτερη συνειδητοποίηση των μόνιμων γνωρισμάτων του ελληνικού πνεύματος, που μέσα στη διαδρομή των αιώνων έγιναν σε μέγιστο βαθμό θεμελιακά γνωρίσματα όλου του ευρωπαϊκού πολιτισμού και αποτελούν έτσι το κοινό υπόβαθρο της πνευματικής ζωής όλων των ευρωπαϊκών λαών. Και ακριβώς την έντονη ελληνικότητα αυτού του κοινού υπόβαθρου χρέος έχουν να αποκαλύψουν και να εξάρουν οι σύγχρονοι Έλληνες, εξαίροντας έτσι και την ιστορική δικαίωση της ελληνικής παρουσίας στη σύγχρονη Ενωμένη Ευρώπη.

Αφ’ ετέρου όμως οι σύγχρονοι Έλληνες οφείλουν να συνειδητοποιήσουν και να προβάλλουν τις ειδοποιούς διαφορές του ελληνικού έθνους, σε όλες τις μεταμορφώσεις του κατά τη διαδρομή των αιώνων, απέναντι στα ειδικά γνωρίσματα των άλλων ευρωπαϊκών λαών σε τρόπο, ώστε να αποκαλυφτεί και να εξαρθεί και η ιδιότυπη, η ξεχωριστή προσωπικότητα του σύγχρονου Έλληνα και ταυτόχρονα η ιδιαίτερη συμβολή της σημερινής Ελλάδας στη συγχορδία των πολιτισμών των άλλων ευρωπαϊκών λαών.

Πρέπει, βέβαια, γι’ αυτό να απαλλαγούμε από το στείρο μιμητισμό. Να σκεπτόμαστε ελληνικά, να βλέπουμε ελληνικά, να δημιουργούμε ελληνικά. Δε μας χρειάζονται οι φίλοι μας για να γίνουμε ένα πιόνι όμοιο με αυτούς. Μας χρειάζονται, για να μείνουμε Έλληνες και να προσφέρουμε όσα ιδιαίτερα υλικά πλεονεκτήματα και πνευματικά χαρίσματα έχουμε και που αυτοί δε διαθέτουν. Και τέτοια στοιχεία υπάρχουν. Υπάρχουν στην πνευματική μας ζωή και στην οικονομία μας. Υπάρχουν ακόμα και στο πολιτικό και κοινωνικό μας ήθος.

 

( Κωνσταντίνος Τσάτσος)

Α. Να συντάξετε την περίληψη του κειμένου σε 90 -100 λέξεις

25

Β. 1.  Να δώσετε έναν τίτλο με σχόλιο στο κείμενο και έναν τίτλο χωρίς σχόλιο

5

  1. Να αναλύσετε τη δομή της 2ης παραγράφου(δομικά στοιχεία-τρόπος ανάπτυξης)

5

  1. α. Να εντοπίσετε το είδος του δοκιμίου και να στηρίξετε την άποψή μας

β. Να εντοπίστε τρεις φράσεις κυριολεκτικής χρήσης της γλώσσας και δύο μεταφορικής

10

  1. Να σχολιάσετε από άποψη περιεχομένου τη φράση:

«Οι σύγχρονοι Έλληνες οφείλουν να συνειδητοποιήσουν και να προβάλλουν τις ειδοποιούς διαφορές του ελληνικού έθνους, σε όλες τις μεταμορφώσεις του κατά τη διαδρομή των αιώνων, απέναντι στα ειδικά γνωρίσματα των άλλων ευρωπαϊκών λαών σε τρόπο, ώστε να αποκαλυφτεί και να εξαρθεί και η ιδιότυπη, η ξεχωριστή προσωπικότητα του σύγχρονου Έλληνα και ταυτόχρονα η ιδιαίτερη συμβολή της σημερινής Ελλάδας στη συγχορδία των πολιτισμών των άλλων ευρωπαϊκών λαών.»

10

  1. Να δώσετε ένα συνώνυμο για κάθε λέξη:

ευφορία, καρποφορήσουν, συνειδητοποίηση, μεταμορφώσεις, συγχορδία

5

Γ. Σε εισήγησή σας σε εκδήλωση που διοργανώνεται στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου σας για την επέτειο της ένταξής μας στην ευρωπαϊκή Ένωση, να αναπτύξετε το θέμα πως η Ελλάδα είναι η πατρίδα μας και η Ευρώπη το μέλλον της. (500-600 λέξεις)

40

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s