Ανεργία: αίτια- αντιμετώπιση

ανεργία : αίτια – αντιμετώπιση : υποστηρικτικό υλικό

Α. ΚΕΙΜΕΝΟ

Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Ο εκσυγχρονισμός και η αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας είχε ως αποτέλεσμα πολλοί παραδοσιακοί τομείς της βιομηχανίας να παρακμάσουν και ολόκληρες γεωγραφικές περιοχές να μετατραπούν σε «γκέτο» ανέργων.

Η αποβιομηχάνιση που πήρε δραματικές διαστάσεις την περασμένη δεκαετία χτύπησε –κατά σειρά προβληματικότητας –τους νομούς Ευβοίας, Αττικής, Καστοριάς, Αχαΐας, Βοιωτίας, Μαγνησίας,. Ακολουθούν οι:Φθιώτιδα, Κοζάνη, Κυκλάδες, και Κορινθία. Στους νομούς αυτούς τα ποσοστά ανεργίας κυμαίνονται από 10-40% και μάλιστα χωρίς να υπάρχει δυνατότητα απορρόφησης των ατόμων που χάνουν τη δουλειά τους σε άλλους κλάδους.

Οι πρώτοι που πλήττονται είναι οι εργάτες σε παραδοσιακές επιχειρήσεις με πολλά χρόνια στην ίδια δουλειά. Αυτοί κυριολεκτικά ωθούνται στην εξαθλίωση, αφού, όταν μένουν άνεργοι δεν μπορούν να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας. Στις περιοχές αυτές αμβλύνεται η κοινωνική συνείδηση των εργαζομένων, δεν ενδιαφέρονται για τις ρυπογόνες βιομηχανίες και την ποιότητα του περιβάλλοντος και δεν συμμετέχουν στα συνδικάτα. Η δεύτερη μεγάλη κατηγορία που θίγεται είναι οι γυναίκες.

Ιδιαίτερα ευάλωτοι στις περιοχές αυτές είναι και οι νέοι που οδηγούνται σε πολύμορφο αποκλεισμό και τελικά νιώθουν ότι στερούνται το ίδιο το δικαίωμα στη ζωή. Καταρχήν, αποκλείονται από την αγορά εργασίας και αναγκάζονται να γίνουν εσωτερικοί μετανάστες, κάτι που αποτελεί τη δεύτερη μορφή αποκλεισμού.

Σε ακόμη πιο άσχημη θέση βρίσκονται οι νέοι που αναζητούν για πρώτη φορά δουλειά και αντιμετωπίζουν τα αδιέξοδα της τοπικής αγοράς. Πρόκειται ίσως για την οδυνηρότερη μορφή αποκλεισμού που υπονομεύει κάθε έννοια ίσων ευκαιριών, αφού ο νέος αποκλείεται πριν καν μετάσχει στην αγορά εργασίας. Η κατάσταση αυτή οδηγεί πολλούς σε κοινωνική και οικονομική περιθωριοποίηση, καθώς δεν έχουν δυνατότητες για διασκέδαση, πολιτισμό, αθλητισμό.

Η τελευταία θιγόμενη κατηγορία είναι οι μικροεπαγγελματίες που ασχολούνται με το μικροεμπόριο προϊόντων που είναι απαραίτητα για τις βιομηχανίες· ωθούνται στην ανέχεια και στην περιθωριοποίηση, όταν οι επιχειρήσεις κλείνουν.

Πριν αναζητήσουμε οποιεσδήποτε λύσεις θα πρέπει να προβληματιστούμε πάνω στο εξής: στο κατά πόσο δηλαδή οι πολιτικές εξουσίες μπορούν σε καθεστώτα ελεύθερης οικονομίας να αντιμετωπίσουν, με θεσμικά μέτρα, λύσεις πολιτικές, το πρόβλημα, από τη στιγμή που στο μεγαλύτερο βαθμό τους κανόνες λειτουργίας του οικονομικού παιχνιδιού καθορίζουν κάποιοι που βρίσκονται έξω από την εξουσία. Έτσι, μια μερίδα εργαζομένων και της διανόησης θεωρεί ότι δεν μπορεί να υπάρξει σίγουρη προοπτική, αν δεν αλλάξουν οι κοινωνικές δομές, το κοινωνικό σύστημα. Σε κάθε άλλη περίπτωση, υποστηρίζουν, δε θα έχουμε παρά λύσεις βραχυπρόθεσμες, χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα. Άλλοι χωρίς να αγγίζουν το πρόβλημα της κοινωνικής διάρθρωσης και της αντίστοιχης οικονομικής διαμόρφωσης, προτείνουν μέτρα βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Έτσι, σαν άμεσο μέτρο, μέτρο πολιτικό, προτείνουν την κατάργηση της πολυθεσίας στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, τον περιορισμό των υπερωριών ή ακόμα και των ωρών εργασίας. Με αυτό τον τρόπο υποστηρίζουν, θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και μάλιστα χωρίς κοινωνικό κόστος για αυτούς που θα αποχωρήσουν, αφού οι περισσότεροι, συνταξιούχοι, απόστρατοι κλπ. δεν αντιμετωπίζουν κανένα οικονομικό πρόβλημα, δεν εργάζονται, δηλαδή για τη συμπλήρωση των αποδοχών τους. Σαν μεσοπρόθεσμη λύση προτείνεται ο προσανατολισμός, ιδιαίτερα της νεολαίας, προς τα χειρωνακτικά λεγόμενα επαγγέλματα. Σε αυτήν την κατεύθυνση το μάθημα του επαγγελματικού προσανατολισμού θα πρέπει να παίξει σημαντικό ρόλο, παράλληλα με την καλλιέργεια της ιδεολογίας ότι τα χειρωνακτικά επαγγέλματα δεν συνιστούν έλλειψη αξιοπρέπειας και γοήτρου.  Για μια μακροπρόθεσμη οπτική, υπάρχει σύγκλιση στη λύση ότι απαιτείται αναδιοργάνωση και εκσυγχρονισμός της παραγωγής, έτσι που αυτή να γίνει ανταγωνιστική, με πρώτο στόχο την κάλυψη της εσωτερικής αγοράς και την αντιμετώπιση του πολυεθνικού κεφαλαίου και με απώτερο σκοπό την αύξηση των εξαγωγών, για να αντισταθμίσουμε τις εισαγωγές, που δεν θα είμαστε σε θέση να πράττουμε.

 

Α. Να συντάξετε την περίληψη του κειμένου σε 80 -90 λέξεις

Β. 1. Δώστε έναν τίτλο με σχόλιο και έναν τίτλο χωρίς σχόλιο στο κείμενο

  1. Να αναλύσετε τη δομή της τελευταίας παραγράφου (δομικά μέρη -τρόπο ανάπτυξης)
  2. Να δώσετε τρεις φράσεις μεταφορικής λειτουργίας της γλώσσας και δύο κυριολεκτικής και να εξηγήσετε τη λειτουργία τους
  3. Να σχολιάσετε από άποψη περιεχομένου τη φράση:

«Να προβληματιστούμε κατά πόσο οι πολιτικές εξουσίες μπορούν σε καθεστώτα ελεύθερης οικονομίας να αντιμετωπίσουν, με θεσμικά μέτρα, λύσεις πολιτικές, το πρόβλημα, από τη στιγμή που στο μεγαλύτερο βαθμό τους κανόνες λειτουργίας του οικονομικού παιχνιδιού καθορίζουν κάποιοι που βρίσκονται έξω από την εξουσία».

  1. Να δώσετε ένα αντώνυμο για κάθε λέξη:

ακούσια, λανθάνουσα, φυγοπονία, διευρύνεται, κατάργηση

 

 

Γ. Η στρατιά των ανέργων αυξάνεται και εξαρτάται απόλυτα από την κοινωνική υποστήριξη και τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων. Πώς αντιλαμβάνεστε αυτή την υποστήριξη και με ποιους τρόπους συγκεκριμένους θα καταστεί αποτελεσματική για όσους κινδυνεύουν από την ανεργία, λαμβάνοντας υπόψη σας όλο το εύρος των πληττομένων κοινωνικών ομάδων και όλους τους δυνατούς φορείς αρωγής. Άρθρο σε εφημερίδα ευρείας κυκλοφορίας  ως νέος και μελλοντικός εργαζόμενος(500 -600λέξεις).

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s