Ετερότητα: αποδοχή – συμπόρευση

υποστηρικτικό υλικό για Γ΄Λυκείου

Α. ΚΕΙΜΕΝΟ

ΠΟΛΛΑΠΛΕΣ ΟΙ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ

Η πατρίδα δεν είναι ένα αφηρημένο και αμετάβλητο ιδεώδες, αλλά μια πραγματικότητα που διαφοροποιείται ανάλογα με τις ιστορικές περιστάσεις. Η πατρίδα δεν είναι μια απλή γεωγραφική έννοια, αλλά το αποτέλεσμα μιας ιστορικής διαδικασίας σε συνεχή εξέλιξη. Στην αρχή γεννιέται πάντα από μια πορεία διαφοροποίησης. Στη Γαλλία αυτό έγινε το 15ο αιώνα, όταν αρχίσαμε να αισθανόμαστε διαφορετικοί από τους Εγγλέζους. Μόνον τότε αρχίσαμε να σκεφτόμαστε έναν γεωγραφικό τόπο ως πατρίδα.

Συνήθως το πατριωτικό αίσθημα μεγαλώνει, όταν μια χώρα αισθάνεται ότι απειλείται, όπως έγινε στη διάρκεια των δύο παγκοσμίων πολέμων. Μερικές φορές, ωστόσο, ο πατριωτισμός μπορεί να οδηγήσει στον σοβινισμό, ίσως, επειδή αυτός επικαλείται λιγότερο τη λογική και περισσότερο τα βαθιά ριζωμένα ένστικτα. Σήμερα, η πρόσδεση στην πατρίδα ποικίλει από χώρα σε χώρα. Στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι διαδεδομένος ένας πολύ επιδεικτικός πατριωτισμός, δεδομένου ότι διάφορες μειονότητες προσπαθούν να φανούν όλες ιδιαίτερα πατριωτικές. Στη Γερμανία, αντίθετα, κυριαρχεί η άρνηση της λατρείας της πατρίδας, που ταυτίζεται ακόμα με τον ναζισμό. Γενικά στην Ευρώπη, ο πατριωτισμός υπήρξε τις τελευταίες δεκαετίες ένα συναίσθημα που παρήκμαζε, αν και πρέπει να προσθέσουμε ότι τώρα φαίνεται να διεγείρει νέα πάθη. Αυτή η αντιστροφή της τάσης γεννιέται από την παγκοσμιοποίηση που γίνεται αντιληπτή ως απειλή, η οποία ωθεί στην αναζήτηση ασφάλειας στο πατριωτικό ιδεώδες.

Παραδόξως, είναι συχνά οι ξένοι εκείνοι που ξαναδίνουν σφρίγος στην ιδέα της πατρίδας. Προκειμένου να ενσωματωθούν, οι μετανάστες δείχνουν συχνά ότι είναι πιο ευαίσθητοι στις πατριωτικές αξίες από τους υπόλοιπους κατοίκους μιας χώρας. Στη Γαλλία, οι νεαρές μουσουλμάνες που ζητούν να φορούν τη μαντίλα και στα δημόσια σχολεία διαδηλώνουν στους δρόμους κραδαίνοντας τη γαλλική σημαία. Αισθάνονται Γαλλίδες αλλά θέλουν να είναι με το δικό τους τρόπο. Με δυο λόγια, οι μετανάστες υποχρεώνουν τους άλλους πολίτες να αναρωτηθούν για το νόημα της λέξης «πατρίδα»και για τα νοήματα που υπονοεί.

Και δεν πρέπει, βέβαια, να ξεχνούμε ότι το πατριωτικό ιδεώδες παραμένει σε κάθε περίπτωση πλουραλιστικό. Στην ίδια επικράτεια μπορούν να συνυπάρχουν διαφορετικές αντιλήψεις της πατρίδας, καθώς και διαφορετικοί τρόποι να αισθανόμαστε πατριώτες. Η ταυτότητα, εξάλλου, είναι πάντοτε πολλαπλή και ένα και το ίδιο πρόσωπο μπορεί να αισθάνεται συνδεδεμένο με διαφορετικές εθνικές, γεωγραφικές ή πολιτικές πεποιθήσεις. Και η πατρίδα δεν εκμηδενίζει ποτέ τα άλλα στοιχεία μιας ταυτότητας.

Α. Να συντάξετε την περίληψη του κειμένου σε 100 -110 λέξεις.

Β. 1. α. Να δώσετε τη δομή της 3ης παραγράφου

β. Να δώσετε τον τρόπο ανάπτυξης της ίδιας παραγράφου

  1. Να δώστε στο κείμενο έναν τίτλο χωρίς σχόλιο και έναν τίτλο με σχόλιο
  1. Να μετατρέψετε την ενεργητική σύνταξη σε παθητική:

«οι μετανάστες υποχρεώνουν τους άλλους πολίτες»

«η πατρίδα δεν εκμηδενίζει ποτέ τα άλλα στοιχεία μιας ταυτότητας.»

  1. Να σχολιάσετε τη φράση:

«Συνήθως το πατριωτικό αίσθημα μεγαλώνει, όταν μια χώρα αισθάνεται ότι απειλείται»

  1. Να δώσετε ένα συνώνυμο για κάθε λέξη και κατόπιν από το δεύτερο συνθετικό να δώσετε ένα ομόρριζο:

αφηρημένο, επικαλείται, συναίσθημα, αντιστροφή, ενσωματωθούν

Γ. Είναι παρατηρημένο ότι οι νέοι σήμερα είναι ανεκτικοί και χωρίς προκαταλήψεις απέναντι σε άτομα διαφορετικού χρώματος, ιδεολογίας και εθνικότητας. Ποιοι είναι οι παράγοντες που διαμορφώνουν αυτή τη νοοτροπία και ποια η σημασία της για τις μελλοντικές εξελίξεις. Να ετοιμάσετε ομιλία που θα εκφωνήσετε  στη Βουλή των Εφήβων(500 -600 λέξεις)

(επιμέλεια -επιλογή : Μαρία Πασχούδη)

 

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s