ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑ

 

υποστηρικτικό υλικό

A.ΚΕΙΜΕΝΟ

ΔΙΑΛΕΓΟΝΤΑΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΔΙΑΛΕΓΕΙΣ ΤΡΟΠΟ ΖΩΗΣ

Σήμερα με τη βιομηχανική επανάσταση το βάρος πέφτει στον οικονομικό τομέα  και την παραγωγικότητα και αποκλειστικό σχεδόν κίνητρο της εργασίας θεωρείται η εξασφάλιση οικονομικών πόρων για την κάλυψη βασικών ή μη αναγκών. Κανένας, βέβαια, δεν αμφισβητεί τις οικονομικές επιπτώσεις του επαγγέλματος, που ο ρόλος του είναι καθοριστικός για την ποιότητα της ζωής.

Εκείνο, όμως, που πρέπει να βοηθήσουμε τους μαθητές να καταλάβουν είναι ότι διαλέγοντας επάγγελμα, διαλέγουν τρόπο ζωής. Άρα, πριν διαλέξουν θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ασκείται το επάγγελμα, τις ικανοποιήσεις που μπορεί να τους προσφέρει και τις αξίες που αντιπροσωπεύει γι’ αυτούς.

Τεράστια είναι η ψυχολογική σημασία του επαγγέλματος. Έγκειται στην ικανοποίηση που αισθάνονται οι εργαζόμενοι, αν το επάγγελμα είναι δημιουργικό, ενδιαφέρον και σύμφωνο με τις ικανότητές τους και τις προσωπικές τους κλίσεις. Τότε γίνονται αποδοτικοί στην εργασία τους, με αποτέλεσμα να βιώνουν το αίσθημα της καταξιώσεως και της κοινωνικής αναγνωρίσεως που δοκιμάζει κανείς από το γεγονός ότι αυτοπραγματώνεται και αναπτύσσεται, ενώ, παράλληλα, ωφελούνται το σύνολο και η οικονομία του τόπου.

Αν, αντίθετα, το επάγγελμα είναι πληκτικό, αδιάφορο, μονότονο ή πάνω από τις δυνάμεις του ανθρώπου, προκαλεί δυσαρέσκεια, πλήξη, ψυχική κόπωση, μεμψιμοιρία, άγχος, αντικοινωνική συμπεριφορά κτλ.

Τέλος, οι κοινωνικές επιπτώσεις –που δε διαχωρίζονται εύκολα από τις ψυχολογικές –αφορούν τη συμβολή της εργασίας στη δημιουργία φιλικών δεσμών, στην ανάπτυξη, δηλαδή, του κοινωνικού αισθήματος και την ένταξη του ατόμου σε κοινωνικό πλαίσιο. Αφορούν, επίσης, το κύρος που προσδίδει το συγκεκριμένο επάγγελμα σε αυτόν που το ασκεί, καθώς και τη σχέση του τύπου του επαγγέλματος με το είδος των ανθρώπων που συναναστρέφεται κανένας και τον τρόπο ζωής, στον οποίο το  επάγγελμά του συμβάλλει(κατοικία, ντύσιμο, ψυχαγωγία…)

Τη σημασία της αναγκαιότητας της εργασίας για την ψυχική υγεία του ανθρώπου μπορούμε να τη διαπιστώσουμε σε περιόδους που ο άνθρωπος χάνει τη δυνατότητα της εργασίας είτε από εξωτερικούς αναγκασμούς και πιέσεις(ανεργία –συνταξιοδότηση) είτε από άλλους παράγοντες, όπως στην περίπτωση μιας σοβαρής ασθένειας και αναπηρίας. Τότε, θίγεται η ανθρώπινη υπόσταση και δημιουργούνται στο άτομο σκέψεις του τύπου «η κοινωνία δε με χρειάζεται, άρα δεν αξίζω». Η διαπίστωση αυτή υποβιβάζει την εικόνα που έχει το άτομο για τον εαυτό του και μπορεί αυτό να επιφέρει αρνητικές ψυχικές επιπτώσεις.

 

 

Α. Να συντάξετε την περίληψη του κειμένου σε 70 -80 λέξεις

 

 

Β. 1.  α. ποιο είναι το θέμα του κειμένου και ποια η θέση της συγγραφέα;

β. Να αναλύσετε τη δομή της 3ης παραγράφου(δομικά μέρη –τρόπο ανάπτυξης)

 

  1.   Να μετατρέψετε την ενεργητική σύνταξη σε παθητική και να δώσετε τη σημασία τους

«Κανένας, βέβαια, δεν αμφισβητεί τις οικονομικές επιπτώσεις του επαγγέλματος»

«να βοηθήσουμε τους μαθητές»

«βιώνουν το αίσθημα της καταξιώσεως και της κοινωνικής αναγνωρίσεως»

«το κύρος που προσδίδει το συγκεκριμένο επάγγελμα»

«Η διαπίστωση αυτή υποβιβάζει την εικόνα που έχει το άτομο για τον εαυτό του»

 

 

  1. α. Να εντοπίσετε λέξεις ειδικής ορολογίας που βοηθούν στην αποτελεσματικότητα του κειμένου

β. Να δώσετε τις λέξεις συνοχής μεταξύ των παραγράφων και να δώσετε τη σημασία τους

 

 

  1. Να σχολιάσετε από άποψη περιεχομένου το απόσπασμα:

«Τη σημασία της αναγκαιότητας της εργασίας για την ψυχική υγεία του ανθρώπου μπορούμε να τη διαπιστώσουμε σε περιόδους που ο άνθρωπος χάνει τη δυνατότητα της εργασίας, όπως στην περίπτωση μιας σοβαρής ασθένειας και αναπηρίας».

 

 

  1. Να δώσετε την ετυμολογική προέλευση των λέξεων

δυσαρέσκεια, πλήξη, μεμψιμοιρία, συναναστρέφεται, υπόσταση

 

 

 

Γ. Η εργασία αποτελεί μέσο απελευθέρωσης του ανθρώπου και δίνει νόημα στη ζωή του. Ωστόσο, υπάρχουν άτομα που βιώνουν τον κοινωνικό αποκλεισμό και δεν  απολαμβάνουν το αγαθό της εργασίας. Ετοιμάστε μια εισήγηση για τη Βουλή των Εφήβων, όπου θα αναλύετε τα αίτια του κοινωνικού αποκλεισμού και τη σημασία της τηλεργασίας ως λύση στο πρόβλημα του αποκλεισμού των ατόμων με ειδικές ανάγκες.(500 -600 λέξεις)

 

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s